

در این مطلب در مورد 7 شرط مهم اکسپت مقاله در یک مجله داخلی صحبت خواهیم نمود. مجلاتی که در داخل کشور به تایید وزارت علوم رسیده اند در جامعه علمی از ارزش و اعتبار بالایی برخور دارند و لذا اکسپت مقالات دانشجویان و پژوهشگران برای تقویت رزومه علمی ایشان بسیار مفید است و حتی در بعضی از دانشگاهها موجب ارتقای سطح شغلی محققان می شود. مجلات علمی معتبر به دو دسته داخلی و خارجی تقسیم می شوند. ISI, ISC, Scopus و Pubmed از جمله نشریات خارجی هستند که مورد بحث ما در این مقاله نیستند و به این نشریات در مقالات قبل تر اشاره شده است. مجلات داخلی خود نیز به سه نوع تقسیم بندی می شوند:
- مقالات علمی-ترويجی
- مقالات علمی- پژوهشی
- مقالات علمی- تخصصی
اکسپت مقاله تا حدود زیادی به محتوای مقاله بستگی دارد. مجلات علمی پژوهشی داخلی که مورد تایید وزارت علوم هستند غالبا توسط یکی از دانشگاههای مهم کشور چاپ شده اند و از جایگاه بسیار بالایی برخوردارند. بطوری که اهمیت این نشریات در حد نشریات معتبر JCR نیز هست. هر چند که جایگاه اینگونه مجلات پایین تر از مجلات ISI است اما در داخل کشور ارزش فوق العاده ای دارند چرا که پژوهشگران شناخت کاملی از این نشریات دارند. اکسپت و چاپ مقاله علمی پژوهشی داخلی می تواند در حد تضمین یک دانشجو برای پذیرش در مقطع دکتری خیلی از دانشگاههای معتبر ایفای نقش کند. دانشجویان و اساتیدی که برای مصاحبه و ارتقاء علمی رزومه ی خود نیاز به اکسپت مقاله علمی پژوهشی داخلی دارند می توانند مقاله ی فارسی خود را ارسال نمایند تا پس از بررسی توسط کارشناسان موسسه, مجله ی متناسب با مقاله، پیشنهاد شده و پس از تاییدیه نهایی مجله از طرف شما برای داوری به مجله ارسال گردد.
شما برای ارسال مقاله خود ابتدا باید موارد زیر را در نظر داشته باشید:
- معرفی یک داور جهت داوری مقاله خود (نام و نام خانوادگی, درجه علمی, سازمان محل خدمت, شماره تماس آدرس ایمیل)
- ایمیل تمامی نویسندگان
- مشخص نمودن درجه علمی نویسندگان
- تلفن تماس تمامی نویسندگان
- مشخص نمودن نویسنده مسئول یا طرف مکاتبه
- عنوان مقاله و چکیده و کلمات کلیدی به زبان انگلیسی به تعدادی که مجله مورد نظر تعیین کرده است
- تکمیل نمودن فرم تعهد به امضای تمامی نویسندگان ( این فرم برای این است که نویسندگان متعهد میشوند که مقاله شان تا کنون در هیچ مجله ای به چاپ نرسیده است)
بخش های اصلی یک مقاله علمی پژوهشی عبارت است از:
- عنوان مقاله (Title)
- اسامی نویسنگان (Authors)
- کلمات کلیدی (Key Words)
- مقدمه (Introduction)
- متدها و روش ها (Methods)
- نتایج و یافته های تحقیق (Results)
- بحث (Discussion)
- نتیجه گیری (Conclusion)
- منابع (References)
یک مقاله نویس خوب باید تمامی موارد فوق را در مقاله خود رعایت نموده همچنین به موارد نگارشی و تایپی مقاله خود نیز توجه کند روان و سلیس بودن متن مقاله, علاوه بر داشتن محتوای قوی, تاثیر به سزایی در روند داوری می گذارد. در نهایت با ارسال مقاله به یک مجله خوب بعد از گذراندن مراحل سابمیت نوبت به داوری می رسد و اگر از نظر داوران ایراداتی داشته باشد که قابل اصلاح است برای اصلاحات مقاله را برایتان میفرستند تا در مهلت زمانی مقرر آن را تکمیل نموده و ایرادات و نواقصش را برطرف کنید و دوباره ارسال نمایید و اگر در این مرحله مورد تایید هیات داوران باشد مقاله تان از طرف مجله مورد پذیرش یا همان به اصطلاح اکسپت واقع می شود. و شرایط چاپ در نشریه مورد نظر را دارد.
معمولا باید محتوای مقاله شما بسیار پر بار باشد تا بتواند اکسپت چاپ مقاله در این مجلات را بدست آورد. این مجلات با هیچ یک از موسسات به صورت تضمینی کار نمی کنند و تنها در صورتی که مقاله شما بتواند 70 درصد نظر داوران را جلب کند موسسه با حق رایزنی خود می تواند 30 درصد به اکسپت و چاپ مقاله شما کمک کند.
پروسه داوری در این مجلات اگر به صورت شخصی اقدام به سابمیت مقاله اقدام نمایید معمولا تا یک سال به طول می انجامد. اما در صورتی که سابمیت مقاله از طرف موسسه صورت پذیرد پروسه داوری بین یک ماه ا تا 4 ماه به پایان می رسد.